Saffransplättar med rostad marsipan.

Saffran hör inte bara julen till. Frossa i kryddan när du känner för det. Vi gillar att grädda våra plättar där de smakar som bäst, i skogen över öppen eld. Men lugn, spisen går självklart lika bra. Samla dina fina människor och bjud på en riktigt smaskig dessert eller eftermiddagsfika. Självklart med ett glas Grythyttan Hjortron till. Livet är lite för kort för att inte kittla smaklökarna med sött då och då. Ps. Vill du imponera gör du egen vaniljglass. Det gör Christofer Johansson som utformat receptet. Vill du vila finns goda varianter i frysdisken.

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 1 ¼ dl mjölk, gärna fet
  • ½ g saffran
  • 3 ¼ dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 ½ msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Gör så här

Smält smöret och slå på mjölk och saffran. Värm till ca 70°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa sedan ner mjölkblandningen. Blanda i ägget. Stek plättarna i en plättlagg. 

Den där rostade marsipanen då? Smula helt enkelt marsipan eller mandelmassa på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 180°C i 8-10 minuter. Låt smulet svalna innan du strösslar plättarna. Glass och någon sötsyrlig sylt är gott till! Vi tänker hjortron eller havtorn. Och så ett litet glas Grythyttan Hjortron såklart.

“I min matlagning brinner jag för nära samarbeten med svenska producenter av råvaror. Jag gillar att jobba med våra olika säsonger och ta tillvara på de råvaror som för stunden är de allra godaste. Jag förlänger också gärna säsongen genom förädling som konservering, syrning och torkning. Det gör att man kan njuta av råvarorna under längre period. Därför går min filosofi så väl ihop med Grythyttan Vin – vi brinner båda för att förädla råvaror och utveckla svensk gastronomi.”

Christofer Johansson
Kock och krögare