Vår plats på jorden.

Att vara och verka på en plats med många samarbeten och mycket engagemang betyder mycket. Så pass mycket att vi hittat vår plats här i världen. Nära råvaran, nära naturen, nära gemenskapen.

Då, på slutet av 1990-talet, när allt drog igång med hjortronvinet visade sig Grythyttan sticka ut på mer än ett sätt. Det var den välsmakande osten Bredsjö Blå, producerad några mil norr om Grythyttan. Det var Carl-Jan Granqvist och Gästis. Det var restauranghögskolan. Och ett hejdundrande driv och engagemang i hela bygden. En tro på små företag och stora möjligheter. Det ena gav det andra och Grythyttan blev platsen för Grythyttan Vins början.

20 år senare har vissa ägarförhållanden ändrats och människor kommit och gått. Men andan i bygden finns kvar. Restauranghögskolan bidrar med en mångfald och rörelse samt en stor kompetens inom både mat och dryck.

Här, i den lilla orten mitt i skogen, är hjälpen aldrig långt bort. Oavsett om det är etiketter som ska tryckas eller något som ska svetsas, är lösningen endast ett telefonsamtal bort. Det finns en stor kunskap om hantverk och teknik och en stolthet i arbetet som smittar av sig. Och alla har alltid tid över för en kopp kaffe. Det är något fint med det där, att hinna vara människa och företagare. Samtidigt. 

Vi brukar skämtsamt säga att det är här, med den kuperade terrängen och mängden små sjöar som Norrland egentligen börjar. Med den vackra naturen, de djupa skogarna, den rena luften och de glittrande sjöarna. 

Nyfiken på Grythyttan och omgivningarna? Välkommen att besöka vårt vineri för en rundtur och vinprovning. Efter överenskommelse tar vi emot grupper på högst 50 personer.

Varmt välkomna till Grythyttan.