Ingunns älgstek med söta rotfrukter.

När vi vilar från vinet åker vi gärna till stugan i Fredriksberg. Där hörs bara vattnet, vinden och skogen. I höstrusk passar stek och varma rotsaker bra. Sänk prestationskraven och höfta fram en av våra middagsfavoriter. Finns det ingen älg i frysen? Vi känner att nötkött är ett bra alternativ. Grythyttan Jakt passar utmärkt i ett glas bredvid tallriken.

Ingredienser

  • Älgstek
  • Smör
  • Två eller tre rödlökar
  • Vitlök, så mycket du gillar
  • Schalottenlök, några stycken för mildheten
  • Några morötter
  • Enbär
  • Halv flaska Grythyttan Jakt
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • Ett par nävar kantareller eller champinjoner
  • Smör
  • Grädde
  • Rotfrukter i önskad sort och mängd
  • Honung

Gör så här

Salta och peppra köttet. Bryn älgsteken i smör i en gjutjärnsgryta eller liknande. Se till att få gott om färg runt om steken. Släng i lök av olika slag och knäck ett par morötter, rätt ner i grytan. Låt en halv flaska Grythyttan Jakt sällskapa kött och grönsaker. Tillsätt några torkade enbär för en ännu härligare viltsmak. På med locket och låt koka till köttet är mört. Tiden beror självklart på stekens storlek. Men räkna med minst ett par timmar i grytan.

När steken är klar. Fiska upp den och låt vila. Sila av den goda skyn i grytan och red av den till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske lite socker. En skvätt grädde gör allt krämigt och extra gott.

Stek ett par nävar kantareller eller champinjoner i smör och låt en skvätt grädde koka in. Salta och peppra efter smak. 

Vad vill du servera till? Vi gillar rotfrukter i säsong. Stava de rotfrukter du gillar. Rödbetor, palsternacka och kålrot smakar fint tillsammans. Stek de med lite honung i en panna tills de blir något mjuka, något krispiga.

Varsågoda. Älgstek med kantarellstuvning och krispiga rotfrukter med smak av honung. Och sås såklart. Njut nu.