Smörkola med smak av skogen.

Prasslande kolapapper, en kopp rykande het glögg och den skönaste platsen i soffan. Säsongen för mys är nära nu. Vårt recept på kola är inte vilket som helst. Inspirerat av skogen, skapat av kocken Christofer Johansson. Med överraskande smaker och ljuvliga toner. Nästan så du blir sugen på en skogspromenad där från soffhörnet?

Ingredienser

  • 100g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malda enbär
  • 1 krm nejlika
  • 2 tsk torkat svamppulver (hoppa över om du är blyg)
  • 2 krm timjan

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på spisen till 130 °C, håll koll med en termometer. Slå kolan i en lämplig form med bakplåtspapper i botten. Låt svalna och skär sedan i önskad form och storlek.

Christofers bästa tips för att lyckas med kolan.

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola.
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Ingen termometer? Göra ett så kallat kulprov – doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola!

“I min matlagning brinner jag för nära samarbeten med svenska producenter av råvaror. Jag gillar att jobba med våra olika säsonger och ta tillvara på de råvaror som för stunden är de allra godaste. Jag förlänger också gärna säsongen genom förädling som konservering, syrning och torkning. Det gör att man kan njuta av råvarorna under längre period. Därför går min filosofi så väl ihop med Grythyttan Vin – vi brinner båda för att förädla råvaror och utveckla svensk gastronomi.”

Christofer Johansson
Kock och krögare