När hjortron blir till vin.

Hjortronet är det magiska, vilda och luriga bäret som inte låter sig tämjas så lätt. Men med lite kärlek, väl mogna bär och en varsam hantering kan de förvandlas till det godaste av viner. Följ med till vineriet i Grythyttan.

Vi på Grythyttan Vin hämtar våra bär främst från den svenska fjällvärlden. Det är där som midnattssolen och det stundtals tuffa klimatet skapar smakerna. Hjortron från fjällvärlden har en alldeles fantastisk sötma, syra och färg. Tack vare de höga halterna av bensoesyra, naturens egna konserveringsmedel, är bäret väldigt tacksamt att lagra. Till råga på allt är hjortronet extremt rikt på C-vitamin. Men hur går det till när vårt superbär blir till vin?

Hjortronen fryses ned efter plockning för att behålla näringsämnen, färg och färskhet. Innan vi påbörjar processen tinas bären försiktigt upp. Ett par ton hjortron kan ta upp till en vecka att tina.

Bären tempereras och går till vår blandningstank. Därefter tillsätter vi övriga ingredienser. Det krävs exakt rätt mängd socker och vatten för att hjortronen ska kunna jäsa till önskad alkoholhalt.

Därefter flyttas allt till en jäsningstank. I vineriet använder vi stora jäsningstankar i stål. Den så viktiga bensoensyran gör däremot bäret svårjäst. Jäsningcykeln är betydligt längre än för andra bär, som exempelvis blåbär.

När första jäsningen är klar pressas vinet genom vår vinpress. Under hela proceduren gör vi analyser för att säkerställa kvaliteten. I vårt lilla laboratorium för vi noga statistik över vinets utveckling.

Efter pressningen väntar lagringsfasen. Först efter ett och ett halvt år från att bäret plockas är det förvandlat till färdigt vin och redo att buteljeras.

En väg som är väl mödan värd.