Det handlar om bären.

Det är bären som är stjärnorna i vår verksamhet. Råvaran som står bakom aromerna, smaken och de vackra färgerna. Därför är vi alltid extra noga med vilka bär vi köper in och förädlar till bärvin.

De viktigaste råvarorna i vår produktion idag är hjortron, blåbär, lingon och björksav. Valet av råvaror har alltid stått som grund i företaget, då det är bären som ger oss förutsättningarna för ett riktigt bra bärvin.

Därför ser vi alltid till att bocka av våra tre krav när vi köper in bär. Kvalitet, ursprung och rättvisa arbetsförhållanden. 

Kvalitet och ursprung

Svenskt eller nordiskt. Men gärna granne. När det kommer till råvarorna tänker vi inte kompromissa. De nordiska bären är kända för sin höga kvalitet. Det nordliga klimatet påverkar både färg, sötma och syra och skapar de bästa förutsättningarna för ett riktigt bra bärvin.

De bästa hjortronen hittar du i fjällvärlden. Ju längre norrut du kommer, desto bättre syra, sötma och färg. Det är bär som fått mogna i den delen av världen som aldrig blir riktigt mörk på sommaren. Och som fått utstå en och annan frisk vind. Större delen av våra hjortron kommer från det svenska fjällriket i Norrland. Vid skrala svenska bärsäsonger tar vi oss istället till ön Tamsøya i Porsangerfjorden i Nordnorge, närmsta granne med Nordkap och garant för hjortron med hög kvalitet.

Våra vilda lingon och blåbär är närmre grannar med Grythyttan. De plockas lokalt runt om i mineralrik mark i Bergslagens skogar. Björksaven är även den ytterst närproducerad. Eller snarare närtappad. I Rombohöjden, två mil norr om Grythyttan, tappas saven traditionellt med hjälp av slang och dunk. Här bjuder björken på en frisk och mineralrik sav.

Arbetsförhållanden

Bland myrar och djupa skogar. Bären kan inte plockas av annat än människans hand. För oss är det viktigt att bärplockarna arbetar efter bra förhållanden. Alla leverantörer vi samarbetar med är certifierade och garanterar bra boende, mat och lön till sina anställda bärplockare. Allt annat vore uteslutet.