Med respekt för naturens skafferi.

Att vara snäll mot naturen är för oss en självklarhet. Sedan starten har vi velat producera med gott samvete. Det handlar om svenska råvaror, minimal användning av kemikalier, smarta transporter och noll tillsatser. Allt för planetens, smakens och helhetens skull.

Det är bara att konstatera. Utan bären vore vi ingenting. Det är skogarna och marken och myren och björken som är anledningen till att vineriet finns. Vi ser det som en självklarhet att visa omtanke till naturen och klimatet, det har varit utgångspunkten redan från start. 

Minimalt med tillsatser och kemikalier

Våra bärviner tillverkas i princip helt utan tillsatser. Det för att lyfta den naturliga smaken och visa på bärens och savens mångsidiga smaksensation. Vi använder endast minimalt med sulfiter under lagringen, det för att säkerställa att slutprodukten inte oxiderar eller får tillväxt av mikroorganismer.

I vineriet ser hetvattenpannan till att vi kan rengöra utan att använda onödiga mängder med kemikalier.

Logistik

I Norge används begreppet kortrest om klimatsmarta produkter. De som inte tar omvägar och omlastningar för att komma dit de ska. Vår filosofi är att korta resvägarna och satsa på så mycket direkta transporter som möjligt. Nu levereras våra produkter direkt från huvudlagret till sin destination. Med noll omlastningar och bilar som körs på miljödiesel. 

Socker

Vi anser inte att det är värt resan runt jorden i jakten på ekologiskt socker. Därför använder vi svenskt socker gjord på sockerbetor. Ett bra socker med korta restider. Gott i produkten, snällt mot planeten. Vi lutar oss mot traditioner och råvarans kvaliteter – våra produkter har ingen onödig mängd socker i sig.

Lokalt och snällt

I största möjliga mån använder vi oss av lokala distributörer, hantverkare och samarbetspartners. Vår anläggning värms upp och kyls ned med bergvärme och företagets bilar körs på el. Självklart och ganska enkelt, enligt oss. 

Grythyttan Vin är diplomerade av klimatsmart.se, som lyfter och rekommenderar klimatsmarta, miljövänliga och energieffektiva produkter och tjänster mot konsument.